fbpx Skip to main content
Eva från Hörby

Jag kollade på nätet och hittade infomöte till ert team. Mötet med dr Broden var som om man ”pratade om just mig” och jag blev helt tagen av detta...

Eva Pääkkönen är 59 år, sjuksköterska i hemsjukvården, har tidigare arbetat på kardiologen och inom ambulanssjukvården. Hon har haft problem med övervikt sedan 40 års åldern, även i släkten finns det flera som lever med stor kropp.

Vad hade du gjort för försök att gå ned i vikt tidigare i livet?

Jag provade Extravaganza och gick ned 17 kg, men senare upp igen. LCHF fungerade bra ett tag, men efter klimakteriet fungerade ingenting kändes det som.

Hur kom det sig att du valde kirurgi?

Jag fick en ny kollega på jobbet, som var opererad för många år sedan. Hon mådde bra och jag blev inspirerad av henne. En viktig anledning var även att jag äntligen fick kunskapen att alla kroppar INTE har samma förutsättningar gällande vikt och storlek. Detta var en stor lättnad från skuld och skam p.g.a. stor kropp.

Var det något speciellt du var orolig för inför operationen?

Jag hade aldrig opererats innan, aldrig blivit sövd, men det gick bra.

Gastric bypass hos GB Obesitas

Vilken operation gjorde du och när?

Jag gjorde en gastric bypass hos er på CSK i Kristianstad den 11 februari i år. Jag blev förvånad på uppvaket, ”har de gjort någonting alls” undrade jag eftersom jag var så opåverkad efteråt. Jag hade såren på magen och lite obehag vid ena axeln efter laparoskopigasen, men inte ont i halsen av intubationen, inget sådant.

Hur gick det för dig efter din operation? 

Det gick bra. Ibland var och är det svårt att hinna med alla måltider -särskilt om man är morgontrött! Rutinerna på jobbet gick hyfsat direkt, jag håller koll på klockan. Man får göra så gott man kan. Jobbet är lättare för mig med fasta rutiner, det är lite knepigare när man är ledig.

Biverkningar med magoperation?

Jag hade i början en riktigt obehaglig dumping -tre Aladdinbitar gav svettningar och allmänpåverkan. Jag blir lätt illamående av fet mat -men det är ingen förlust att avstå det. Jag har annars ungefär samma smakpreferenser som innan.

Vad hade du för långsiktigt mål med att operera dig? Hur har det gått?

Jag ville kunna röra mig lättare, kunna träna och göra saker. Jag känner redan stor skillnad! Många småsaker i vardagslivet som man inte ens tänkte på var jobbiga går mycket lättare nu.

Vad vägde du innan operation? Vad väger du idag?

Jag vägde 116 kg och hade BMI 39,3. Nu efter knappt nio månader väger jag 82 kg och har BMI 27,8. Vikten är fortsatt på väg nedåt.

Sömnapnen borta!

Vad ser du idag som vinsterna med att ha opererat dig?

”Allt” är bättre. Jag har kunnat sluta med CPAP för sömnapnesyndrom. Jag känner mig yngre -minst tio år! Och jag kan använda mina gamla favoritkläder igen. 

Finns det något du saknar att du inte längre kan göra (äta, dricka, annat)?

En liten sötsak efter maten kan jag sakna ibland, men det är verkligen inget stort bekymmer.

Råd till dig som funderar på fetmakirurgi

Har du några råd att ge till någon som funderar på att operera sig för obesitas/fetmasjukdom? 

GÖR DET! Allt gick lätt, fort och smidigt. Jag kan rekommendera GB Obesitas, det är högt tempo, men man blir mycket väl bemött och det är trevlig personal.

Har du något mer du vill berätta om?

Många i omgivningen är förvånade över att jag mår så bra. Det är som att de nästan förväntar sig att man skall må dåligt? Men så är det ju inte för mig!

Snabbfakta

  • Vägde 116 kg vid operation
  • Väger 82 kg efter 9 månader
  • Opererade sig februari 2020
  • Känner sig minst 10 år yngre
  • Omgivningen är förvånade över att jag mår så bra