fbpx Skip to main content
Sara från Höganäs

Jag har nog testat på de flesta bantningskurer som finns...

Jag heter Sara och jag är 36 år och jag bor med min man i Höganäs. Är född och uppvuxen i Falkenberg men flyttade ner till Skåne för 15 år sedan.

Jag har nog testat på de flesta bantningskurer som finns. När jag va 20 år testade jag Cambridgekuren och gick ner jättemycket i vikt. Men detta va ingen hållbar lösning för mig då jag gick upp i vikt igen, och la då på mig fler kilon än jag hade gått ner. Sen har det fortsatt så i 15 års tid. 

Jag har funderat i många år på att genomgå en magoperation. Det som fick mig att ta beslutet va när min kardiolog sa till mig att hon tyckte att jag skulle göra det. Jag har ett klaffel som kommer behöva opereras i framtiden och för att klara av den operationen behövde jag gå ner i vikt.

Nervöst innan magoperationen

Jag gjorde en Gastric bypass den 7 oktober 2019 i Kristianstad. Då jag har varit extremt rädd för allt som har med sjukvård att göra var jag väldigt nervös innan magoperationen. Men när jag kom till avdelningen var alla så snälla och omtänksamma och det lugnade mig väldigt mycket. När det väl var dags för operation gick allt så fort så jag hann knappt bli nervös. Jag minns när jag vaknade att jag var helt säker på att jag bara hade slumrat till någon minut och att dom inte hade opererat mig ännu. Efter operationen va jag jättepigg hela dagen. Jag hade bara ont i axlarna av gasen och jag var uppe och gick mycket. Man blev väl omhändertagen av personalen och jag kände mig aldrig orolig över någonting. 

De första två veckorna efter operationen tyckte jag va jobbigast med maten. Jag hade ingen aptit och bara äta flytande mat var jobbigt. Jag minns så väl hur glad jag var när det var dags att börja äta mosad mat. 

Jag har inte haft några komplikationer och jag har inte haft någon dumpning, vilket jag är väldigt tacksam för. Jag kan äta allt. Men jag har själv valt att inte äta något socker, det vill säga godis och kakor. Och det är inget jag saknar.

75 kg viktnedgång!

Innan operationen vägde jag 169,7 kg och idag väger jag 94,5 kg. Det vill säga att jag har gått ner ca 75 kg sedan operationen. Jag hade aldrig kunnat drömma om att jag skulle gå ner så mycket på ett år.

Livet har blivit så mycket lättare och roligare. Min man brukar säga att han har fått en helt ny fru. Jag vågar testa nya saker och jag är inte rädd för vad folk ska tycka och tänka om mig. Jag tränar på gym två gånger i veckan och jag tränar padel en gång i veckan. Det hade jag aldrig gjort innan magoperationen.

Snabbfakta

  • Från 170 kg till 95 kg på ett år
  • Gått ner 75 kg hittills
  • Opererade sig oktober 2019
  • Gymmar två dagar i veckan och spelar padel
  • Äter allt men har valt att slopa socker