fbpx Skip to main content
Tina från Hjärup

Jag har under hela mitt liv haft problem med vikten och har flera gånger försökt gå ner i vikt på olika sätt...

Mitt namn är Tina Jensen och jag fyller snart 48 år. Bor i Hjärup med min man Anders och vår hund Kajsa. Jag jobbar som projektledare, älskar deckare och torkad mango.

Vad hade du gjort för försök att gå ned i vikt tidigare i livet? Hur gick det? 

Vad har jag inte försökt är väl snarare frågan. När jag funderade på om jag skulle göra ytterligare ett försök att banta så skrev jag upp en lista på allt det jag gjort genom åren. Här kommer listan så håll i er:

Viktnedgång -på alla tänkbara sätt…

Jag har slutat äta socker, ätit mer grönt, druckit mer vatten, mer protein, citronvatten, ingefärashots, gurkmejashots, gröna pulver, proteinpulver, juicedieter. Jag har testat VV matkasse och färdiglagad matkasse. Massa hälsotillskott tex bantningspiller, krom, vattendrivande, detox/tarmrensande piller. Jag har testat akupunktur – kula i örat som jag skulle trycka på och som jag tryckte… Tills jag var helt sårig i örat. Och zonterapi, LPG-behandlingar, ler- och detoxinpackningar i hopp om att cm ska försvinna.  

Jag har räknat kalorier, jag har räknat points, jag har bokfört i appar och i bok, jag har måttat med handflata/knytnäve, ätit på assiett, ätit på assiett i speciella färger, med musik eller tyst när jag äter, framför skärm/utan skärm, inte ätit efter en viss tid eller innan en viss tid, ätit bara när jag är hungrig (vilket jag alltid är…), sluta när jag är mätt (vilket aldrig händer…), äta på exakta klockslag. Jag har en app för att hålla koll på hur många dagar jag avstått från något tex kakor, läsk. 

Vägt mig varje dag, en gång i veckan, en gång varannan vecka, en gång i månaden, inte alls. Jag har ett excelark med vikt, vet precis vad jag vägt vid ett visst tillfälle i huvudet (tex 90-årsfest, bröllop, den semesterresan). Jag har mätt mig med måttband varje vecka, eller en gång i månaden. Måttat med kläderna, gått efter känsla hur de sitter. Jag har tagit motivationsbilder före/efter, skapar målbilder, gjort olika mentala övningar, gått på yoga, meditation, mindful eating kurs.

Jag har köpt och läst diverse kokböcker, självhjälpsböcker, KBT-böcker, hälsoböcker, jag har gått på massvis av inspirationskvällar, föreläsningar och events. Jag har utbildat mig till Stresspedagog, Hälsorådgivare och till Kostrådgivare. Det sistnämnda 3 ggr hos olika utbildningsställen. 

Jag har haft armband för att påminna mig att inte äta socker, gummiband för att snapa mig själv när jag blir sugen. Jag har slitit ut diverse stegräknare och gympaskor genom att jaga 10000 steg/dag över hela världen (parkeringsplatser i Jordanien, hotellkorridorer i Mexico, flygplatsen i Oslo m.m.), Plus aktivitetsband, Polar- klockan, Fitbit-klockor. 

Träning för viktnedgång..?

Jag har åkt på träningsresor, träningshelger, gjort diverse träningsutmaningar. Haft träningskort på massor av gym (vid ett tillfälle 3 samtidigt…). Jag har genomfört löpträningsprogram och sprungit Tjejmilen. Jag har testat de flesta träningsformer där finns. Hoppat på träningsstreaks x antal dagar. Jag har haft PT- Jenny, PT-Marie, PT-Malou, PT-Katarina, Mammafitness – Olga Rönnberg, Life at Core – Madeleine, PT-Sara och PT-Katarina nr 2 som tränare samt kostscheman. Jag har skapat mina egna tränings- och kostschema. Jag har utbildat mig till Träningsinstruktör, Kettlebellsinstruktör, TRX-instruktör. Åkt till Göteborg, Motala, Stockholm etc för att jaga något tips/coach/kurs.

Jag har med min 100-kilos kropp pressat mig igen hela helger med flera timmars kettlebellsträning som varit ansträngande för en smal, vältränad person. Tills jag i princip inte har kunnat gå. Sprungit Tjejmilen på ren vilja med 100 kilos kroppen så jag fick hälsporre som jag fick dras med i 3 år, eller tränat därefter med tejpad fot med öppna köttsår bara för att jag så skulle. Eller gått med ytterligare en hälsporre i 1 år för pga träning med för tung kropp. Jag har tränat två pass per dag och äta så lite kalorier som möjligt. Plus cyckelpendlat 1,5 mil per dag som extra träning. 

Levt på ersättningar tex Nutrilett/Itrim sammanlagt 1 år av mitt liv (fast inte på raken), eller kört på proteinbars och äta en riktig måltid per dag, jag har kört sockerfritt 1 år, x antal dagar, ätardagar, välj 1 sak/1 tillfälle per vecka. Jag har kört LCHF, Lågkolhydratskost/LCHQ (tom varit på löpsedeln med Fredrik Paulun), Paleo, 5:2, Periodisk fasta, VV Online ggr 4 omgångar, VV Lund, VV Coach Online, Itrim ggr 2 på center (Lund, Malmö), Itrim ggr 2 a 12 veckor själv, tallriksmodellen, vegetariskt (för de är ju smala), GI.

Allt i ett enda syfte – gå ner i vikt! Ja you name it och jag har gjort det! Jag har gått ner 52 kilo som mest men flera ton om jag lägger ihop alla viktminskningsrundor. Jag är grym på att gå ner i vikt och expert på viktminskning. Bara ett problem – jag går upp allt igen och lite till. Och det blir tuffare och tuffare för varje år. Framför allt mentalt för jag känner mig totalt misslyckad och värdelös. Det är mig det är fel på! Det är för att jag har så dålig karaktär och alla andra kan stå emot hunger och frestelser. Jag anser mig ändå vara driven som få, envis, pannben, målmedveten, intelligent, kompetent men min kropp och knopp ville inte samarbeta…

Hur kom det sig att du valde kirurgi? 

Mitt största varför var och är: jag vill leva och jag vill vara så frisk jag kan under tiden. Jag var på min djupaste botten hösten 2018 och såg detta som min sista chans. Det var bara en tidsfråga innan jag skulle bli rejält sjuk och det som också skrämde mig var att även min kropp började ge upp. Jag började få svårt att gå, att träna var inte längre en möjlighet, ont i leder, tryck över bröstet och alltid andfådd m.m. Och detta fick mig att tänka och fundera. Vad har jag för möjligheter? Bokade in mig på en informationsträff tillsammans med maken och efter den så kände jag att jag aldrig kommer ha en chans att lyckas hålla vikten utan hjälp.

Om du var privatbetalande patient: varför valde du just oss?

Jag hade kunnat få min operation betald via landstinget men jag orkade inte gå igenom processen rent psykologiskt. Gjorde en massa research och valde det bästa teamet i mina ögon! Och det var helt rätt beslut. Har blivit så väl omhändertagen sedan dag 1.

Var det något speciellt du var orolig för inför operationen? 

Att inte få effekt av operationen dvs att jag inte skulle gå ner i vikt eller fortfarande känna konstant hunger. Oroade mig väldigt länge och är fortfarande ett hjärnspöke som dyker upp då och då.

Vilken operation gjorde du och när? 

Gastric bypass den 8 april 2019.

Hur gick det för dig före-efter din operation? Medan du var inlagd, första veckorna efteråt, trappa upp kosten, komplikationer eller problem? Fick du hjälp med det du behövde av oss?

Det var tufft att gå på flyt veckorna innan och jag ska erkänna att jag fuskade några gånger. Framförallt var det tufft psykologiskt för jag orkade liksom inte med ytterligare ett ”bantningsförsök”. Inga problem när jag var inlagd men rekommenderar verkligen att ta till dig råden från första sekund dvs upp och rör dig, få i dig vatten.

Första veckorna var jag så fokuserad på klockan. Ställde in den för nästa måltid, när det var dags att dricka etc. Så de veckorna är som i en Skalman-dimma. Tufft i början att få in att tugga väl, äta sakta och självklart blir man sugen på allt som ”man inte kan äta”. Och det där proteinpulvret som man skulle ha i allt… Det gick bara inte och jag kan än i dag inte äta något pulvrigt som påminner om det.

Jag ska också vara ärlig med att jag aldrig mått så illa som jag gjort under de senaste 18 månaderna. Ibland för att jag ätit för lite protein och för mycket kolhydrater. Ibland för att jag väntar på att dricka vatten. Ibland för jag ätit något för fort. Ibland för jag ätit för fett eller för sött. Men som tur är så brukar det gå över efter ca 30 minuter. Fast detta var inget jag var förberedd på men har fått lära mig att leva med. Olika för alla och olika reagerar på olika tex vad det gäller mat. Oavsett så ångrar jag absolut inte mitt beslut för innan kunde jag ju må illa för jag ätit för mycket…

Har du något speciellt minne från den första tiden du vill dela med dig av?

Haha försök dig inte på en solhälsning för att sträcka ut ryggen. Skämt åsido var beredd på att vara lite deppig och sorgsen. Kändes som en sorgeperiod att gå igenom att inte kunna äta som förr. Allt kändes lite trist och att gå ut och äta var ju inte lönt. Men tror mig det går över och du anpassar dig till din nya vardag.

Vad hade du för långsiktigt mål med att magoperera dig? Hur har det gått?

Att leva! Kan låta klyschigt men jag har verkligen fått mitt liv tillbaka. Jag kan gå en promenad utan att få ont och vara flåsig. Jag kan träna det jag vill. Jag sover så mycket bättre. Jag har inte ont överallt. Sen ska jag inte sticka under stolen men att naturligtvis vill jag inte längre väga 3-siffrigt. Mitt mål var/är att nå under 75 kilo för då visste jag att jag mår bra och känner mig stark. Drömmålet var att nå 70 kilo inom 18 månader från min operation. Och jag lyckades precis på målsnöret men jag har fått kämpa för varje hekto.

Nu går jag ju in i en ny period dvs att hålla vikten. Känns läskigt och mycket hjärnspöken. Men jag ska klara det!!!

Vad vägde du innan operation? Vad väger du idag? 

Vid invägningen vägde jag 112,3 kilo (min högsta vikt ett par år tidigare var 125 kg) och idag 18 månader efter operationen väger jag 69,5 kilo. Jag var inte en av de som rasade i vikt dvs många jag har följt i sociala medier har gått ner 42 kilo på 6 månader och för mig tog det 18 månader av hårt slit. Så värt det men jag var inte beredd på att det skulle gå i denna takt. Idag är jag tacksam för det för jag har verkligen fått jobba in min nya livsstil dvs träna, gå promenader, äta 6 måltider med mycket protein och regelbundet, ta mina vitaminer och dricka 2L vatten per dag (och ej vid måltid samt 30 min efter). Jag har verkligen följt regelverket men det har varit tufft psykologiskt när vågen inte alltid ger utdelning i den takt man vill.

Vad ser du idag som vinsterna med att ha opererat dig?

Jag har en hälsosam livsstil. Jag känner mig stark. Jag har inte ont. Jag känner mig fin i mina kläder. Jag kan leka runt med min hund. Jag kan få på mig skorna utan att bli andfådd. Jag mår bra på riktigt. Jag lever mitt liv som jag vill leva det.

Finns det något du saknar att du inte längre kan göra (äta, dricka, annat)?

Ja ibland kan jag känna mig deppig över att inte kunna proppa i sig mat. To really stuff your face liksom. Jag kan sakna ett riktigt smarrigt wienerbröd eller en mjukglass med doppad i choklad. Men man lär sig snabbt att hitta det som funkar. Så det är mer något som kommer över en i någon minut sen så är det bara att släppa. 

Har du några råd att ge till någon som funderar på att operera sig för obesitas/fetmasjukdom? 

Mitt bästa råd: LÄS PÅ!!! Jag kan inte understryka detta tillräckligt. Tror det är detta steg som många missar för man blir desperat och tar till alla tillgängliga medel för att få en lösning på helvetet. Men ta ett djupt andetag och ta dig tiden att väga för- och nackdelar. Operation är inte för alla och det är en väldigt stor förändring. Du måste vara väl förberedd för att lyckas, följ råden som kliniken ger dig och se det som en livsstilsförändring.

Delta på GB Obesitas informationsmöte! Jag var tom på två olika och det var nyttigt för jag kunde ta in informationen annorlunda den andra gången. Det gjorde mig övertygad om att detta var rätt för beslut för mig. Läskigt men rätt!

Prata också med dina närmaste (be dem gärna följa med på informationsmöte så de får höra samma information och få förståelse för hur det fungera). Denna process är svår nog och du kommer behöva allt stöd du kan få!

Till sist vill jag vill rekommendera boken ”Ett liv med sleeve” (funkar lika bra att läsa om du ska göra en bypass).

Skulle du rekommendera GB Obesitas till någon annan? Om ja, varför? 

Absolut! Världens bästa team som tar ypperligt hand om dig på alla sätt och vis.

Har du något foto från innan op respektive idag som du skulle kunna dela med dig av? 

Se bifogat foto. På höger sida en månad innan min operation på 112 kilo (BMI = 43) och till vänster ca 1½år efter min gastric bypass och jag har gått ner 42 kilo (BMI = 27).

Snabbfakta

  • Från 112 kg till 69 kg på 18 månader
  • Viktnedgång 43 kg hittills
  • Opererade sig april 2019
  • Känner sig stark och mår bra på riktigt
  • Har snabbt lärt sig vad som ”funkar”